Zorg

Zonder de planten die ons met voedsel, energie en zuurstof verzorgen, zouden wij op aarde nog geen week overleven. Planten zorgen voor ons, alle reden om ook goed voor hun te zorgen.

Dat begint met licht. Niets is zo belangrijk voor een plant als het licht. Je zou kunnen zeggen dat ze leven op een dieet van licht. Maar niet elke plant heeft hetzelfde soort licht nodig. Dat geldt ook voor de soort aarde en lucht. Sommige planten hebben aarde nodig die veel water opneemt of juist niet. Sommige planten kunnen tegen tocht maar sommigen helemaal niet.

Omdat planten zich zelf niet kunnen verplaatsen is het heel belangrijk te weten wat de beste plek is voor een plant en welke zorg ze nodig hebben. Weten waar planten oorspronkelijk vandaan komen is niet alleen noodzakelijk voor de juiste verzorging, het is ook heel verrassend. Daarom zetten we in het Plantenhuis elke plant op de kaart, op de klimaatkaart!

Zodra een plant bij ons binnenkomt zoeken we samen uit waar die vandaan komt, maken we een plantenpaspoort aan en geven we de plant een plek op de klimaatkaart. Zo kan iedereen van alles van de planten te weten komen, uit nieuwsgierigheid en om voor ze te zorgen. Hoeveel water de planten nodig hebben zetten we op de Waterkaart. Zo kan iedereen helpen de planten goed te verzorgen.

Daar kun je ook van alles over lezen in Henriëtte’s blog.

 

 

 

Wist je dat ...?

Sommige planten kunnen vuur overleven. De Chamaerops humilis op Sicilie raakt elke twee jaar verwoest door zomerbranden maar binnen een paar dagen beginnen ze weer nieuwe knoppen te produceren.