Wortels

De afkomst van een plant vertelt veel, misschien wel álles, over een plant. Planten kunnen immers niet bewegen, ze moeten het doen met waar ze staan en wat ze daar tot hun beschikking hebben om te gedijen. Daarom zoeken we in ons plantenhuis goed uit waar de planten vandaan komen. Dat doen we niet alleen om planten goed te kunnen verzorgen. Het is ook gewoon leuk en vaak heel verrassend. Want wat weten we nou eigenlijk echt van planten?

Neem de lidcactus…..

Waar denk je aan bij een cactus? Aan de woestijn natuurlijk. Bij een cactus denk je aan snikheet zand in de woestijn. Maar de lidcactus komt oorspronkelijk uit bergachtige tropisch regenwoud. Hij komt uit Brazilië, uit de omgeving van Rio de Janeiro, om precies te zijn. Geen zand in een snikhete woestijn. Sterker, hij groeit zelfs hoog in de bomen, in de oksel van de takken, in het regenwoud, aan de rand van de Atlantische Oceaan!

Een lidcactus heeft veel meer vocht nodig dan wat je een cactus zou geven als je op zijn naam af zou gaan. Wij gaan niet zomaar op een naam af maar zoeken van alles  uit over planten. We hebben daar een klimaatkaart voor gemaakt, die prijkt als een kunstwerk bij ons aan de muur, maar ook digitaal op deze website (zie hiernaast). Zo brengen we niet alleen kennis over alle planten voor onszelf in kaart maar voor iedereen die bij ons langskomt.

Plantenpaspoort

Zodra we weten waar een plant vandaan komt gaan we aan de slag met een plantenpaspoort . Dat is zo makkelijk nog niet. De ‘Vaderplant’ (Tradescantia) bijvoorbeeld kent wel 60 soorten van heel verschillende afkomsten, van Noord- tot Zuid-Amerika,van gematigd zeeklimaat tot een tropisch/ subtropisch klimaat.

Door achtergronden van planten uit te zoeken maken we heel wat ‘wereldreizen’. We dwalen rond op internet, in ons plantenhuis en op andere plekken. Op zoek naar de wortels van onze planten brachten we bijvoorbeeld een bezoek aan Hortus Botanicus in Amsterdam en in Leiden. Daar zie je tropische planten die lang geleden met een koopvaardijschip máándenlang onderweg waren om ons land te bereiken en in dit totaal andere land nog heel lang doorleven.

Planten hebben een heel bijzondere levenskracht waar we als mensen veel van kunnen leren.

Beetje bij beetje raken we steeds meer thuis in de plantenwereld en dat delen we graag

Alles wat we weten en bijleren delen we graag. Dat doen we zoveel mogelijk via deze website, de blogs en de klimaatkaart.

Wil je meer weten van het plantenhuis, van de planten hier of van jouw eigen planten? Of wil je meehelpen alles van de planten uit te zoeken? Laat het ons weten!

Als je hier een berichtje achterlaat nemen we graag contact met je op.

 

 Klimaatkaart

Klik hier voor de klimaatkaart

Via de klimaatkaart brengen we alle kennis over de planten in ons plantenhuis letterlijk in kaart, voor onszelf en voor iedereen die bij ons langskomt. Onze klimaatkaart prijkt als een kunstwerk aan onze muur maar je kunt er zelf ook mee aan de slag op deze website. Klik op de kaart en kijk welke planten er in het plantenhuis staan, waar ze vandaan komen en hoe je ze goed kunt verzorgen. Misschien staat jouw plant er ook wel bij?

Wist je dat ...?

Sommige planten kunnen voor 90% dood zijn en toch overleven.