Blogs van Henriëtte

Reizend groen

Reizend groen, zo heet een van de boeken van Stefano Mancuso. Een Italiaanse plantenwetenschapper die heel meeslepend over planten schrijft. Hij neemt je mee op zijn wonderbaarlijke ontdekkingstocht van het verborgen plantenleven. Ik ben er weg van.
En wat denk je, vandaag hadden we zelf reizend groen in het Plantenhuis! Want wat gebeurde er….

In het Plantenhuis hebben we verschillende soorten vetplanten en aloeplanten zoals de Gasteria en Aloe juvenna.
De afgelopen tijd moesten die verpot worden dus cactusgrond te voorschijn gehaald en meteen maar hele voorrad erdoor heen gewerkt. Oeps. Vandaag alle plantjes uit een verzamelschaal gehaald en wat vind ik tussen de wortelkluwen? Een baby chinees lantaarn plantje. Een miniscuul bolletje als een kleine zilverui met eraan een klein dun steeltje en paar blaadjes. Hoe komt dat plantje tussen de gasteria? Want we hebben wel een bak met chinees lantaarn plantjes maar die staat aan de andere kant van de tafel. Over reizend groen gesproken!

Dit hebben we zo even vol bewondering zitten bekijken, het hele plantenhuis met de neus erbovenop.
Misschien heeft iemand ooit per abuis de plant erbij geplant? Niemand die het weet. Planten hebben zo hun eigen plan.
Het mini chinees lantaarn plantje hebben we in een apart potje gezet. Ben benieuwd hoe die zich nu gaat ontwikkelen.

Ondertussen staan de Gasteria en Aloe Juvenna in nieuwe grond. Ook hier ben ik benieuwd hoe ze zich gaan ontwikkelen. Want deze plantjes komen oorspronkelijk uit Kenia en daar is het droog. Ze mogen dan ook eigenlijk in het groei seizoen een beetje water. Maar wat is het moeilijk om niet naar plantenspuit of gieter te grijpen en gewoon water te geven. Die wens kan voor deze plantjes juist dodelijk zijn, omdat ze dan gaan rotten. Je moet dus soms tegen jouw eigen natuur in handelen. Dat betekent goed kijken naar de planten: wat hebben ze nodig? Om dat rustig te doen neem ik soms een plantje mee naar huis. Dan kan ik in alle rust observeren. De stand van de bladeren zegt bijvoorbeeld al veel. Een goede observeerder zal zien dat ’s morgens het blad anders staat dan ’s avonds. Sterker, sommige planten zoals de Calathea sluiten hun bladeren ’s avonds helemaal.

Reizen, sluiten…. planten zijn volop in beweging. Hoe gaaf is dat?!

Groetjes van de plantenfluisteraar.

« Naar home « Naar Blogs | Blogs van Henriëtte

Wist je dat ...?

De bladeren van sommige waterplaten wel 2,5 meter doorsnee kunnen hebben en wel 45 kilo gewicht kunnen dragen.