Blogs van Henriëtte
Phaleonopsis, de luchtige orchidee
Het is weer zover, het is verpottentijd! En hoogste tijd voor speciale aandacht voor de orchidee en wel voor de phaleonopsis, de welbekende vlinder orchidee die in bijna elke supermarkt het hele jaar door te verkrijgen is. Veel mensen gooien deze prachtige plant na de bloei weg. Dat is heel jammer voor de plant maar ook heel jammer voor jezelf. De orchidee is namelijk een oersterke plant die jarenlang steeds weer prachtig in de bloei kan komen. Het is ook een kwetsbare plant die iets anders nodig heeft dan wat wij vaak denken. De orchidee is namelijk een ‘luchtige’ plant: hij leeft heel anders dan veel andere planten.
De phaleonopsis groeit niet zoals veel andere planten in de aarde maar op bomen. Het is een epifyt. Dat betekent dat de plant geen aardewortels maar luchtwortels heeft.
Phaleonopsis groeit in tropisch regenwoud en heeft dus warme en vochtige lucht nodig.
En veel maar indirect licht dus met een ouderwets valletje voor het raam maak je de plant blij, zo kunnen directe zonnestralen de bladeren niet verbranden. Omdat de orchidee luchtwortels heeft moet ook de pot een beetje luchtig zijn en wat licht doorlatend. Dat houdt deze wortels juist gezond. Er moet wel wat orchideegrond in de pot natuurlijk. Daar kun je orchideegrond voor gebruiken met een beetje humus voor de vocht. Het beste is die orchideegrond waar veel brokjes hout in zitten, dat creëert een luchtige aarde. Let daar wel even op want niet alle orchideegrond heeft brokjes hout.
Net als andere planten heeft de orchidee natuurlijk ook water nodig. In principe een grote kom licht-lauw water per week. Giet dat over de wortels. Giet zoveel water tot de houtbrokjes goed nat zijn en laat ze daarna uitlekken. In de zomer als het erg droog en warm is kun je de planten even in de kom met water laten staan, een soort voetenbadje. Na een ongeveer een half uur weer laten uitlekken en terugzetten. Vergeet ondertussen de bladeren niet. De bladeren mogen best nat worden tijdens het voetenbadje. Je kunt zo met een vochtig doekje afnemen, dan veeg je meteen de dopluizen weg die orchideeën nog weleens aantrekken. Je kan ze ook nog verwennen met orchideeënvoedingsspray.
En verpotten? Ja zeker! Ook orchideeën hebben door de jaren heen een nieuwe potje nodig. Dat is nodig omdat de luchtwortels door vermenging met de aarde wat gaan rotten. Spoel de plant en wortels schoon in zacht, lauw water. Knip of snij je rotte wortels en alle ongezonde stukken weg. Laat de plant daarna even drijven in een voedingsbadje en zet haar dan in een schoon gespoelde pot met nieuwe brokjes orchideeëngrond.
Heeft de plant al lang niet meer gebloeid dan kun je de bloei op gang proberen te brengen door de plant een beetje uit te laten drogen. Je zet de plant dan ongeveer drie maanden op een iets minder lichte en wat koelere plek maar geef de plant in die periode wel twee keer een voetenbadje en kijk het die drie maanden aan. Die oersterke orchidee zou zomaar weer kunnen gaan bloeien!
Veel plezier met je Phaleonopsis maatje
liefs plantenfluisteraar.