Blogs van Henriëtte

Onze stekjesbank

Onze stekjesbank

Al sinds we met het plantenhuis begonnen zijn willen we een stekjesbank oprichten. We willen dat vooral doen zodat mensen die het niet breed hebben bij ons een stekje kunnen ophalen en zo zelf plantjes thuis tot bloei kunnen brengen. We hebben deze week de eerste stapjes gezet met een oud aquarium waarin we de eerste stekjes kunnen onderdompelen in de zon. En we hebben een super stekbare plantenfamilie: de Tradescantia. Die wortelen zo gemakkelijk dat de stukjes stengel zelfs rechtstreeks in de potgrond kunnen. Maar eerst in een glaasje water blijft de voorkeur hebben hoor. Ook leuk voor jezelf om de wortelgroei te bewonderen.

Tradescantia soorten zijn vaak zonliefhebbers en hoewel ze ook goed gedijen in een iets minder zonnige plek, verliest de plant vaak wel dan de prachtige paarse accenten. Ons plantenhuis heeft op dit moment niet al te veel zonnige plekken dus onze Tradescantia Pallida is iets groener van blad dan zou kunnen. De Zebrina houdt wel kleur maar de stengels worden slapper. Maar de Tradescantia is een sterke plantenfamilie die oorspronkelijk komt uit gebieden in tropisch America, Mexico, Marokko en Spanje voorkomt. Zolang ze maar warm staan dus.

In ons land kan hij gehouden worden als terrasplant (alleen in de zomer natuurlijk) of kamerplant op een lichte plek. Zet hem wel in een hogere pot of hangpot want hij krijgt best lange stengels. Ze houden van een slokje water, boots maar een fikse regenbui na met zo’n gietbeurt. Houdt het tussen de gietbeurten door wel iets droger. Dat kan door een drainage-gat in de pot met onderin hydrokorrels: zo kan het overtollige overtollig water wegvloeien. Hangen ze slap dan hebben ze vaak te weinig water en of licht. In zeldzame gevallen kan het op wortelrot wijzen dus houd de wortels ook af en toe in de gaten. Door regelmatig te snoeien worden ze voller. En als ze het echt goed naar hun zin hebben gaan ze bloeien met kleine roze of paarse bloemetjes. Je kan veel plezier hebben van die harig aanvoelende blaadjes en mooie felle paarse kleur. En je kan er dus super stekjes mee maken.

Zelf gebruik ik Tradescantia zelfs graag als vervanging van stekpoeder want ze bevatten zoveel van dat wortelhormoon dat ze andere stekjes helpen wortelen. En zo kunnen we onze stekjesbank gaan vullen. Daarvoor hopen we een mooie en gezonde collectie moederplanten op te bouwen die geregeld stekjes kunnen geven. De Tradescantia helpt ons in ieder geval goed op weg.

« Naar home « Naar Blogs | Blogs van Henriëtte

Wist je dat ...?

Sommige planten kunnen vuur overleven. De Chamaerops humilis op Sicilie raakt elke twee jaar verwoest door zomerbranden maar binnen een paar dagen beginnen ze weer nieuwe knoppen te produceren.