Blogs van Henriëtte

Een gezonde plant is het halve werk

Een gezonde plant is het halve werk
Het is zomer, ramen en deuren staan open. Vliegenhor of niet, bladluizen en andere ongewenste gasten kunnen zo naar binnen waaien. Ook de warmte is ideaal voor meest uiteenlopende beestjes en plagen op de planten. Tot frustratie van de plantenliefhebber, die de planten ziet wegkwijnen.
 
Beestjes zullen er altijd zijn. Net als mensen verkouden kunnen worden, een virus kunnen oplopen, zo kunnen planten last hebben van beestjes. Als de natuur in balans is, kunnen planten dat vaak zelf oplossen. Dit doen ze door zelf iets een geneesmiddel aan te maken voor zichzelf aan te maken, of ze zorgen dat anderen het voor ze oplossen door insecten aan te trekken. In een huis(kamer) is de natuurbalans natuurlijk ‘een dingetje’. Hoe kun je jouw planten thuis in de zomer in huis goed gezond houden?
 
Checken , checken en nog eens checken
Het begint met het vroegtijdig ontdekken van signalen. Voorkomen van plagen is nog altijd makkelijker dan genezen. Dat kan bijvoorbeeld door de planten regelmatig te besproeien. Zo voorkom je dat er te lang stof op de bladeren blijft zitten. In het plantenhuis experimenteren wij zelf met toevoegingen in het water zoals zilverwater en wilgenbast tinctuur. Deze samenstelling van het water houdt beestjes op afstand eng geeft de plant tegelijkertijd een boost in de eigen weerstand. We hebben er al mooie resultaten van.
 
Gelukkig maar want, plagen bestrijden is best lastig. We hebben er in het plantenhuis vaak genoeg mee van doen omdat we zieke planten krijgen die we proberen beter te maken. Deze planten zetten we eerst apart, in de ‘ziekenboeg’  om gemeenschappelijke grote ruimte zo gezond mogelijk te houden. Want een plaag heb je zo in huis. Zeker nu de vakantie is aangebroken is het dus belangrijk om alle planten even te checken. Doe dat voor je op vakantie gaat en doe het zodra je weer terug bent. Want in 2 weken kan een enkel bladluisje al uitgroeien tot een plaag.

Een gezonde plant is het halve werk
Ook buiten de vakantietijd is het raadzaam om de planten geregeld na te kijken. Kijk onder de blaadjes en in de hoekjes bij de stengels. Het zijn namelijk vooral de verborgen plekjes waar schimmels en beestjes zich nestelen. Regelmatig planten een douchebeurt geven en meteen even nakijken, kan een hoop werk schelen, en houdt de planten gezond en gelukkig!

 
Liefs vanuit het plantenhuis Amersfoort de plantenfluisteraar.

« Naar home « Naar Blogs | Blogs van Henriëtte

Wist je dat ...?

Sommige planten kunnen voor 90% dood zijn en toch overleven.