Blogs van Henriëtte

De wonderlijke veerkracht van plantjes: het is besmettelijk!

Planten houden van licht maar hun wortels juist helemaal niet. We zien van planten wel alles van boven de grond maar het leven onder de grond maakt een belangrijk deel uit van het plantenleven. Hun wortels vormen vaak een heel netwerk!

 

Ik zag dat bij de laatste clivia ‘operatie’, de kluwen wortels leken wel een groot brein. Dat woord gebruik ik niet zomaar want bomen blijken met elkaar te communiceren en voedsel te delen via hun ondergrondse wortel- en schimmelnetwerk. Een symbiose van plant en schimmel en bacterie om een levend geheel te vormen. Ieder lid uniek maar samen vormen ze een biotoop. Zo ervaar ik ook het plantenhuis: in ons plantenhuis lopen allemaal verschillende mensen. Samen werken we aan het plantenhuis, ieder met zijn eigen unieke kwaliteiten.
De een is heel goed in de digitale wereld, de ander weer goed in vormgeving. De een maakt de mooiste foto’s en de ander weet weer een mooie tekening te maken. Weer een ander weet alles te coördineren, van app tot website, van blogteksten tot plantenpaspoorten. Het plantenhuis motiveert ieder van ons op onze eigen manier. En ook weer zo dat we als een groep fungeren en met elkaar samenwerken.
Hoe komt het dat een totale computer dombo als ik en een digibeet die totaal vreemd is met potgrond elkaar kunnen vinden? Hoe kunnen wij, die zo gans verschillend denken en de wereld om ons heen waarnemen, elkaar begrijpen en vinden in dit mega project?
Door de planten!

Toen we laatst samen aan tafel plannen zaten te maken voor de Plantenkaart moest ik denken aan de film Avatar waar het volk Navii rondom de hoofdpersoon van de film in hun midden opneemt. In de film vormden alle armen van het volk samen van bovenaf gezien net zo’n netwerk als het wortelnetwerk. Avatar is een fantasy verhaal met een spirituele boodschap: bomen en het plantenrijk staan aan het begin van al het leven en ze verbinden al het leven, ze maken ons leven mogelijk.

Planten verbinden. Ze verbinden ook onze unieke individuen in ons plantenhuis. Want juist door het samenwerken komen onze eigen mogelijkheden tot bloei. Zo plukken wij zelf de vruchten van het opknappen van de weesplantjes die bij ons worden gebracht. Die komen soms echt meer dood dan levend bij ons. Het wonderlijke herstel, de wonderlijke veerkracht van de plantjes, de levenskracht die ze laten zien: het lijkt besmettelijk!

Planten staan wel stil maar zijn écht aanwezig…… daar ga ik ook eerdaags eens wat meer over schrijven 😉

Liefs vanuit het plantenhuis
Plantenfluisteraar

« Naar home « Naar Blogs | Blogs van Henriëtte

Wist je dat ...?

Dat de blaadjes van planten huidmondjes hebben waardoor kooldioxide en zuurstof door de plant worden opgenomen. Een tabaksplant heeft wel 12.000 huidmondjes per vierkante cm.