Blogs van Henriëtte

De magische maand Februari

De magische maand Februari

De magische maand Februari

Februari komt er weer aan, wat een heerlijk vooruitzicht. Als je het aan mensen spontaan vraagt dan zien mensen in Februari geen speciale maand. Mensen vinden het eerder een wat lastige maand: de winter kan zich nog flink laten voelen terwijl het ook de maand van de voorjaarsvakantie is. Maar qua natuur is Februari een magische maand.

De bomen komen langzaam uit hun winterrust. Voordat ze gaan uitbotten (uitbotten is wanneer de takjes knopjes krijgen waaruit de blaadjes gaan groeien) komen de innerlijke sapstroom en celdeling op gang. Er gebeurt dus veel van binnen in de boom.

Dat begint bij de wortels. In de winter sluiten bomen en planten zich af: de wortels moeten beschermd worden tegen de kou. Ze gaan als het ware in een winterslaap zoals een beer zich terugtrekt in een berehol.

In Februari gaan bomen en planten diep van binnen weer langzaam open. Ze bundelen hun groeikracht vanuit het wortelhart. Als een speciale bril zou bestaan zouden we daar bolletjes licht in het wortelhart mee kunnen zien: de wortels komen weer tot leven en maken weer contact met de wereld om zich heen. De bomen verlaten in Februari hun sluimertoestand. Diep in hun wortelkluiten, ver weg gestopt in de aarde, worden de wortels weer actief en gaan aan de slag met celdeling. Dat geldt ook voor alle zaadjes die overal in de aarde liggen. Ook zij worden langzaamaan actiever. Ze starten de innerlijke voorbereidingen om later in het jaar te ontkiemen. Al dat voorbereidende werk begint in Februari.

Bezien door de bril van de natuur is het dus eigenlijk helemaal niet zo gek dat we juist in Februari Valentijnsdag vieren, van een voorjaarsvakantie genieten en carnaval vieren. Wist je bijvoorbeeld dat carnaval al terug te vinden is in het Mesopotamie van 5000 jaar geleden en sinds die tijd in allerlei culturen terug te vinden is als feest waarbij voor korte tijd de hele samenleving op zijn kop staat, een feest waarin het vroege voorjaar centraal staat.

Dat voorjaar komt langzaam in zicht nu in Februari de donkere dagen zich beginnen terug te trekken. Kijk maar eens een paar dagen achtereenvolgens ’s middags naar de klok op momenten dat het donker wordt. Dan zie je dat het rond 16.30u steeds een beetje lichter wordt. En je zal in de vroege ochtend of in de middag- avond schemer weer meer vogels horen zingen. Vogels beginnen al aan een aarzelend voorjaarslied.

Je kunt het opengaan van de natuur letterlijk zien en voelen als je in Februari gaat wandelen in het bos. Er hangt een speciale energie die je echt alleen in deze tijd kan opvangen. Dat is helemaal sterk rond volle maan. Als je wandelt in het bos, wees je bewust van de bomen en de natuur om je heen. Wees je bewust van de wortels onder je voeten, ga tegen een boom zitten en maak contact met die stille krachten die om je heen aan het werk zijn. Want wij mensen merken deze trillingen .

In januari begint volgens de menselijke kalender het nieuwe jaar. Maar in Februari begint de natuur pas echt aan haar nieuwe cyclus. Een supermagische maand!

« Naar home « Naar Blogs | Blogs van Henriëtte

Wist je dat ...?

Sommige planten kunnen voor 90% dood zijn en toch overleven.