Blogs van Henriëtte

Alarm: rouwvliegjes plaag!

Ik lees vaak de vraag op plantengroepen op facebook: help wat te doen met rouwvliegjes?

Laatst kreeg ik die vraag ook op mijn blogpagina. Iemand vroeg: wat te doen met deze plaag?

Nou ben ik zelf een voorstander van een natuurlijke benadering van planten. Ik geloof dat als je de plant en de potgrond in balans kunt krijgen en houden, zul je minder snel last van plagen hebben. En: natuur is natuur, daar horen ook beestjes bij. Maar wat als het uit de hand loopt?

Heb je last van een plaag dan is goed om die plaag op te lossen maar kijk vooral ook naar de diepere oorzaak. Wat is de oorzaak dat de plant zich niet goed kan verweren tegen een plaag? Waar zit de onbalans?

Planten hebben een natuurlijk afweersysteem net zoals wij ook onze weerstand hebben. Als wij ons uit balans voelen, niet lekker in ons vel zitten hebben virussen en bacteriën meer invloed op ons en we worden ziek.

Zo werkt het ook met onze plantenvriendjes. Als ze goed in hun blad en wortel zitten, dan hebben de planten in principe een goed eigen afweersysteem. Zo hebben planten bijvoorbeeld verschillende subtiele verdedigingsmechanismen om zich beschermen tegen een invasie van bijvoorbeeld bladluizen.

Wat kan de oorzaak van een plaag van rouwvliegjes zijn? Ze lijken veel op fruitvliegjes, ze zijn net zo klein en vliegen ook rond. Maar de eitjes liggen in de potgrond. Daar zijn ze niet zo makkelijk te zien en zich makkelijk vermenigvuldigen. Rouwvliegjes komen voor op plekken waar organisch materiaal verrot is. Ze zijn verrukt op vochtige potgrond waar liefst ook nog een schimmeltje groeit en dode blaadjes liggen te rotten. Vies water dat ook nog beetje ruikt onderin de pot maakt de plant nog aantrekkelijker voor de rouwvliegjes.

Aarde schoonhouden en pot schoonhouden helpt dus om een plaag te voorkomen. Maar wat als het tropische planten zijn die juist vochtige grond nodig hebben? Geen nood, geef vooral van onderaf water, dus til de binnenpot op en giet onderin wat water. Zo blijft de grond bovenop minder vochtig en komen er minder snel rouwvliegjes op af.

Dus heb je last van rouwvliegjes? Laat de plant waar mogelijk een beetje indrogen, haal hem daarna uit de besmette grond en spoel de hele plant van blad tot wortel goed schoon. Nu kun je de plant met geschikte potgrond verpotten. Planten die veel vocht nodig hebben, gedijen het best in humusrijke grond ofwel anthurium grond. Op een enkel verdwaald exemplaar na heb je, naar mijn ervaring, op deze manier weinig last van rouwvliegjes. Alleen goed blijven opletten dat de grond niet weer te nat wordt.

En desinfectiemiddelen?

Op het web worden veel oplossingen gedeeld om plantenplagen te voorkomen of op te lossen. Er is een speciale manier die ik zelf de komende tijd ga uitproberen: colloidaal zilver. Dit lijkt een soort desinfectie middel te zijn. De opgeloste nano-deeltjes van zilver werken ontsmettend bij infecties en als soort antibiotica. Dit kan ingezet worden als middel tegen bladluizen. Klinkt goed en ik wil het gaan uitproberen. Maar er blijft wel een stemmetje klinken: als de potgrond goed wordt onderhouden, zou dat de bacterie-groei kunnen voorkomen ook zonder andere middelen te moeten gebruiken? Want eigenlijk is een plaag een signaal van de plant: ik ben uit balans!

Planten en vliegjes leven met elkaar in symbiose: de bloemetjes van de planten geven iets af waar vliegjes op af komen. Een plaag maakt duidelijk dat de plant onvoldoende weerstand heeft om zichzelf te handhaven in balans met de vliegjes die erop af komen.

Een plaag is een alarmsignaal over de weerstand van de plant. Het voorkomen van een plaag gaat dus eigenlijk niet om de vraag hoe je de vliegjes kan verdrijven maar om de vraag hoe je de weerstand van de plant kan vergroten!

« Naar home « Naar Blogs | Blogs van Henriëtte

Wist je dat ...?

Planten hebben veel meer zintuigen dan mensen en dieren. Ze kunnen minstens twintig prikkels waarnemen zoals temperatuur, licht, zwaartekracht, aanwezigheid van mineralen, vochtigheid, bodemstructuur, samenstelling van gassen in de atmosfeer, zware metalen etc.