Blogs van Henriëtte

Winter komt eraan , planten in de rust

Winter komt eraan , planten in de rust

Winter komt eraan, planten in de rust. De bomen gaan langzaam verkleuren en hun blad verliezen. Eik en kastanje geven nog een overvloed aan noten. Een late appel- en perenboom geeft nog een oogst.
Herfst equinox (dit is de dag dat dag en nacht even lang is) is geweest, dus de dagen worden korter en de nachten langer. Met de duisternis maakt zo zoetjes aan koning winter meer en meer zijn entree.
Brrr…. regen en wind: de koude periode is aangebroken.

De tuinplanten maken zich op voor de komende koude periode. Met het bladverlies kan je zien hoe de plant zijn levenskracht naar de wortels trekt. De warmere aarde in. De planten vertragen hun sapstroom en gaan net als sommige wilde dieren in winterrust. Er zijn maar weinig planten die in de winter bloeien zoals winterviooltjes en kerstroos.

Maar ….. ook onze kamerplanten gaan in de winter een rustperiode in. Het is belangrijk daar in je verzorging rekening mee houden. Want: de verwarming staat aan en er is kunstlicht in de woonkamer. Dat maakt dat je je niet echt bewust bent dat ook kamerplanten hun winterrust nodig hebben.Ze zullen komende periode ook meer in zichzelf terugtrekken en de sapstroom wordt ook bij binnenplanten trager. Groei en bloei op bepaalde soorten na zullen even op laag pitje staan. Zelfs tropische planten hebben een winter en zomer ritme. Zeker als je plant al een paar jaar in je huiskamer staat zal het je opvallen dat iedere plant zo zijn eigen ritme heeft.

Hoe verzorg je de planten goed in die winterrust?
Cactussen zou je beste in een koude kas kunnen hebben. Graag zou ik je willen uitnodigen; bezoek de Hortus in Amsterdam eens en ga de cactussen kas bezoeken. Tot je verbazing zal het daar fris zijn. Koude kas noemen ze dat. Een temperatuur die echter niet beneden vriespunt gaat. Kun je geen koude kas maken, zet ze dan op de gang of slaapkamer of elders waar wat koeler is. Ze hebben nu heeeeeeeeeel weinig water nodig.

Met de verwarming aan, wordt de lucht droger. Dus opletten op de luchtvochtigheid. Een vernevelaar is een heel goed idee. Bakjes aan of op de verwarming ook. Planten die echt uit vochtig klimaat komen kan je beste met binnenpot in een ruimere buitenpot zetten bovenop een laagje hydrokorrels. Iets wat zeker bij calathea echt goed werkt. Sommige planten zoals de lidcactus en kalanchoë hebben een specifiek licht/donker ritme nodig om weer tot volle bloei te komen. Zie daarvoor de blogs over deze planten. De meeste kamerplanten hebben nu minder gietbeurten nodig. Ook veel minder tot geen plantenvoeding, afhankelijk van het soort plant.

Mocht je nu een nieuwe plant in de bloei kopen zal je die echter iets anders moeten verzorgen want, een bloeiende plant heeft wel voeding en genoeg water nodig….deze bloei is immers kunstmatig want buiten het natuurlijk seizoensritme.

Er zijn nog wat taakjes de komende tijd tot de winter invalt:
*Je kunt de nog wat kwetsbare of uit de kluiten gegroeide planten nog een keer stekken.
*Vergeet de kamerplanten die je op je balkon of terras hebt gezet niet naar binnen te halen.
*Check alle planten goed op plagen (trips of bladluizen etc) want met de verwarming en droogte gedijen bladluizen erg goed!
*Regelmatig sproeien met water, al dan niet met een plantweerstand steunend middel, voorkomt veel narigheid.
*Heb je geraniums, zet ze in potten in een koude kas, op je koele slaapkamer of in de gang. Het is nu goede tijd om geraniums nog te stekken. Geraniums hebben nu heel weinig water nodig, de stekjes ook. Staan ze te warm en hebben ze teveel water zal je lange kwetsbare scheuten krijgen en daar wordt de plant en ook jij niet blij van.
*Begonia bollen mogen uit de grond en naar binnen. Heb je een zolder zet ze daar droog in een doos of rieten mand in een droog en donker hoekje.
*Dahlia die nu rijkelijk zal bloeien tot aan de vorst bloeien maar als het begint te vriezen , neem ze uit de tuin en zie begonia bollen vorig kopje.

Genoeg te doen dus.
Veel plezier!

« Naar home « Naar Blogs | Blogs van Henriëtte

Wist je dat ...?

Ruim de helft van de plant bestaat uit wortel, en soms nog veel meer. Er bestaan planten waarvan de wortels vele kilometers lang onder de grond zitten. Een roggeplantje kan honderden miljoenen worteltoppen ontwikkelen. Een kubieke centimeter bosgrond kan meer dan duizend worteltoppen bevatten.