Volgende »

Dubbeltjesboom, Jadeplant, Dikblad

Crassula ovata

De Crassula is een vetplant. Hij komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, Amerika en Madeira waar hij opgroeit in zonnige, droge gebieden. Crassula is een verzamelnaam van vele soorten dikbladige vetplanten. Vetplanten slaan water op in hun bladeren. Door hun vettige bladoppervlak verdampen ze weinig water. Zo houden ze het water lang vast. Maar daardoor mogen ze ook weer niet teveel water krijgen. Ze kunnen het water dan immers niet kwijt waardoor de wortels gaan rotten. Kortom: met de juiste aandacht is de Jadeplant een heel zelfstandige plant. Dat doet de plant zijn naam eer: de bladeren worden glanzend groen!

Familie:
Herkomst:
Zuid-Afrika
Klimaat:
Steppe
Kenmerk voor de mens:
In de wereld van de filosofie van Feng Shui staat de Crassula symbool voor financiële voorspoed. Vaak wordt de plant voor de ingang van een woning gezet om bezoekers een goed gevoel te geven. In Nederland heeft de plant dan ook de bijnaam Geldboom of Jadeplant.
Verzorging:
Weinig water
De plant mag niet te vochtig zijn. De bladeren moeten droog blijven en de grond mag tussen de waterbeurten droog vallen. In de zomer 1xper week, in de winter 1xper 6 weken water geven.
Niet spuiten
Volle zon
Zand, leem

Extra voeding: Cactusvoeding is eigenlijk maar 1x per jaar in voorjaar/ zomer nodig.
In de zomer mag de plant zeker ook naar buiten, lekker in de zon.

Waar kun je verder nog op letten:
Als de bladeren verschrompelen heeft de plant te weinig water gehad. Gele blaadjes is juist teveel water, of te weinig licht. Door teveel water kan de plant ook wolluis krijgen. Die kun je met water makkelijk van de blaadjes afspoelen.

Bekijk deze plant op de klimaatkaart

Wist je dat ...?

De bladeren van sommige waterplaten wel 2,5 meter doorsnee kunnen hebben en wel 45 kilo gewicht kunnen dragen.