Blogs van Henriëtte
Kruidje roer me niet

Kruidje roer me niet ; Mimosa
Zoals vaker geven de planten mij een spiegel voor gebeurtenissen die zich in mijn leven afspelen.
Van de week had ik een gesprek met Mels en Nicole van FoF over hoe het met mij gaat.
Het is mooi om herstel en vooruitgang te zien , maar het is ook een feit dat zowel door aanleg als door de traumatische gebeurtenissen ik duidelijk stressgevoelig en kwetsbaar ben.
We hadden het na het gesprek nog over mijn zaailingen kruidje roer me niet en met het gesprek nagalmend in mijn koppie en de plant bekijkend groeit er spontaan een bespiegeling.
Laten we de mimosa zoals kruidje roer me niet ook wel heet een bekijken.
Het plantje dat tot de vlinderbloemigen behoort heeft een soort gevederde blaadjes die paarsgewijs als haartjes van een veer aan stengel groeien.
Die blaadjes zijn dun , teer.
De stengel daarentegen is stekelig en ook stevige stengel.
Als je het plantje aanraakt maar zelfs ook een zuchtje wind , klappen de blaadjes dicht. S avonds ook klappen de blaadjes dicht.
Waarom klappen de blaadjes dicht?
Waarom is die steel zo stekelig?
Is die plant zo gevoelig , overgevoelig?
De wetenschap die dit plantje al vaak heeft onderzocht is er nog niet uit.
Wel hebben we inmiddels geleerd dat deze plant stimuli kunnen herkennen en als ze dat als on-gevaarlijk beschouwen , dan klappen de blaadjes niet meer dicht. Men heeft zelfs ontdekt dat de plant een geheugen heeft en kan onthouden wat ongevaarlijke stimuli zijn over een tijdsduur van een paar dagen. Een geheugen dus dat dat van eenvoudige diersoorten overstijgt.
Als de wetenschap de reden niet kan vinden, dan mag men aannemen dat er geen diersoort is die verzot is op die blaadjes ?
Zo al mijmerend vind ik die mimosa eigenlijk wel lijken op iemand die hooggevoelig of overgevoelig is. Misschien is die mimosa wel de hsp , de empaat of neuro divergent onder de planten?
Raak me niet aan want dat kan het kruidje roer me niet niet hebben.
Ik heb zaadjes van deze plant gekocht bij de Hortus in Leiden en gezaaid. Eerst in een doosje en de jonge plantjes stonden erna blootgesteld aan de lucht bij mij op de zonnige eetkamertafel.
Doch de plantjes deden niet goed gedijen.
Vriendlief gaf mij een kweekkasje met groeilamp en ja daar gingen de jonge mimosa plantjes in en in dat afgeschermde veilige klimaat kregen de zaailingen een groeischeut.Ervaring leerde dat als de blaadjes tezeer inklappen dat ze geel worden en afvallen.
Al met al erg kwetsbaar dus terwijl de plant wel in de natuur tot 2 m hoog kan worden als die eenmaal op dreef is dan.
Inmiddels zijn de plantjes niet echt zaailing meer te noemen en staan ze weer op een lichte plek op de commode in woonkamer. Rustig hoekje waar ze niet gauw aangeraakt zullen worden.
Ik vind erg intrigerend hoe ze groeien. Was best eng om ze te verpotten , ik heb het ook lang uitgesteld , bang dat ze door de stress teveel blad zouden verliezen.
Als ik die plant als spiegel gebruik , snap je dan als ik zeg ergens lijken wij op dat plantje. Met wij bedoel ik degenen die hier ons plantenhuis bezoeken. Door wie we zijn , hebben we een soort kwetsbaarheid dusdanig dat we pas echt gedijen in een omgeving waar wij ons veilig en op het gemak voelen.
Een omgeving waarin wij kunnen gedijen , opbloeien. Niet teveel stress , gedoseerde prikkels. Wat dat kweekkasje voor de mimosa deed , doet FoF voor ons. Een afgeschermde omgeving bieden waarin we kunnen groeien en ontplooien.
In de natuur heeft alles zijn nut. Als er in de natuur geen reden voor het dichtklappen te vinden is, zou het plantje dan een medicinale kracht hebben?
Deze gedachtesprong verdient uitleg.
Weleda , ja geen sluikreclame maar weleda legt in haar folders een antroposofische gedachtengang zo helder uit.
Weleda beschrijft wil je de heilzame werking van een plant kennen , dan moet je naar de ontwikkeling en groei van de wortels , stengel , blad en bloem kijken. Daaruit kan je ahw aflezen welke heilzame werking een plant kan geven. Zo kunnen de wortels van een plant voor een andere toepassing gebruikt worden als de bladeren, zaden of bloemen.
Als ik dan zo kijk naar dat kruidje roer me niet met die over gestresste reactie op stimuli …. mmmm zou deze plant een sleutel zijn tot het beter kunnen reguleren van overprikkeling?
Zou deze plant een stofje in zich hebben die neuro divergente personen kunnen helpen?
Wie zal het zeggen? Ik hoop de wetenschap onderzoekt dit intrigerende plantje nog steeds en hopelijk stuit ik ooit op een artikel over deze onderzoeken.
Wat nazoeken op google wel leert is dat dit plantje voor medicinale doeleinden gebruikt wordt en wel;
verminderen van overproductie van urine
weldadig is tegen insectenbeten
als hulpmiddel bij hoge bloeddruk
om haarverlies en kaalheid te behandelen
Stuip reducerende eigenschappen heeft zoals bv bij epilepsie
anti virale , anti schimmel en anti microbacteriële werking heeft
als tegengif en ontsteking remmend gebruikt wordt
Bijzonder van zo stressgevoelige plant
noot foto’s bron pinterest